FERIAS

Her er en liten hjelp til deg som vil dra til Spania for å se tyrefekting. Der det er Feria, er det også tyrefekting. Sånn har det alltid vært og sånn er det ennå. En Feria er en feiring, en fest i byer og landsbyer, som regel med et religiøst opphav. Tyrefektersesongen strekker seg fra mars til oktober. Over halvparten av alle tyrefektinger holdes i august og september.

Vi presenterer her ei liste fra 2004, noe som kanskje høres litt utdatert. Men som sagt, Ferias er tradisjon og de fleste Ferias arrangeres sånn omtrentlig på samme tida hvert år. Noen Ferias følger kirkeåret og vil alltid endre tidspunkt. Som Feria de Magdalena i Castellon, normalt fire uker før påske, Feria de Abril i Sevilla, normalt halvannen uke etter påske eller Feria del Corpus Cristi i Granada, normalt ni uker etter påske. Mange Ferias er imidlertid sentrert om en fast helgendag. Men strekker den seg fra helga før eller til helga etter? Aldri godt å vite. Andre Ferias velger tidsrommet litt opportunt, for ikke å overlappe andre viktige Ferias i nærheten.

2004 og 2011 er på hver side av La Crisis. Antall tyrefekting har blitt kraftig redusert. Men det er i hovedsak i tredje kategori plazas det har vært en dramatisk nedgang. Ferias i småbyer og landsbyer der de har fått mye dårligere råd. Forskjellen på antall corridas/novilladas holdt i første og andre kategori plazas er ikke så stor. En novillada kan ha blitt droppa på enkelte mindre plazas. Ellers er det omtrent det samme antallet.

Denne lista er altså i aller høyeste grad en veiledning. Å finne ut nøyaktig når en Feria holdes, kan by på store utfordringer. Du kan sjølsagt sjekke carteles/festejos på nettsidene www.burladero.com eller www.mundotoro.com. Men å vente på at datoer og carteles blir offisielt presentert, er ofte for seint. Mange Ferias er så populære at du trenger å bestille losji flere måneder i forveien. Hotellene kan vite når en Feria arrangeres. Plaza de Toros er ofte eid av kommunen. Du kan prøve Ayuntamiento, Rådhuset. Eller Turistinformasjonen. Eller Plaza de Toros. Om du finner noe telefonnummer eller om noen er til stede. Å sjekke datoene for foregående år, kan være nyttig. Her er det www.portaltaurino.com som gjelder. Der finner du som oftest informasjon fra de ti siste åra eller mer.

Lykke til.

(F=Festival, SP=Sin Picadores)

Klikk på måned for å hente fram kalender:

Januar, Februar, Mars, April, Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, Desember

SPANSKE FERIAS